Čaj matcha je klenot mezi japonskými čaji. Patří mezi nejstarší odrůdy zastiňovaných japonských zelených čajů, které se po více než 800 let používají u zenových buddhistických rituálů. Ponořte se do tajemství tradičního ceremoniálního nápoje, který vás nabije stejnou energií jako dvojité espresso.
Čaj matcha (抹茶) je speciální typ japonského čaje, velmi odlišný od běžných druhů. Jedná se o lístky vytříbeného, světle zeleného čaje, rozemleté na jemňoučký prášek. Jeho náročné pěstování a téměř alchymistický způsob zpracování z něj činí vizuálně zážitek a lahůdku s nesmírně pozitivními účinky pro tělo i mysl. Ne náhodou byl nápojem císařského dvora a japonské elity.
Pro ruční sběr čaje matcha se používají hlavně mladé lístky, které rostou ve stínu. Stín zvyšuje množství chlorofylu v listech, proto je matcha tak pronikavě zelený a plný živin.
„Pít obyčejný vylouhovaný čaj je trochu jako vařit špenát a pak ho vyhodit – a vypít jen vývar,” píše Louise Cheadle, odborník na čaj matcha.
Složení a účinky čaje matcha
Matcha obsahuje jedinečnou a silnou skupinu antioxidantů, které jsou známé jako katechiny. Až 60 % z těchto antioxidantů tvoří EGCG (epigalokatechin galát) – 109 mg v jedné porci, oproti 25–86 mg v běžném zeleném čaji.
Katechiny v našem těle zvyšují odolnost vůči nádorovým i srdečním onemocněním, slouží k prevenci cukrovky i nadváhy.
V čaji Matcha se také nachází vysoké množství L-teaninů – přírodních aminokyselin a teofylinu. Obsahuje i pěknou porci vitamínů (A, E a C) a minerálů (železo, vápník, draslík, zinek).
Jak správně připravit matcha čaj?
Kvalitní matcha čaj nechutná hořce, naopak, je lehký a sladký. Obsahuje o trochu více kofeinu než běžný zelený čaj.
- Usucha matcha (slabší verze): Do větší čajové misky nasypte 2 g (asi půl čajové lžičky) čaje Matcha. Zalijte 70 ml vody o teplotě do 70 °C. Rozšlehejte bambusovou metličkou, až se vytvoří hustá pěna.
- Koicha matcha (silnejší): Do čajové misky si připravíme zhruba 4 g čaje Matcha a nalijeme 40 ml vody o teplotě do 70 °C. Poté rozšleháme bambusovou metličkou.
1. Domácí Matcha Latté – recept
Lidé si kromě obyčejného nálevu oblíbili tuto neskutečnou dobrotu: latté, kde místo kávy hraje prim zázračný čajový prášek s průzračně zelenou barvou.
|
Dejte vařit vodu do konvice, stáhněte vypněte ji, než se začne vařit (ideálně kolem 80 °C. V hrnečku naplněném z 1/4 horkou vodou rozmíchejte lžičku matcha tea.
Sladidlo smíchejte s mlékem a ohřejte v menším hrnci, přitom ho šlehtejte do husté pěny. Do finálního hrnku si přelijte vyšlehané mléko i s pěnou, přes něj pak přelijte matchu.
2. Recept na sušenky s Matcha – cookies
Oslaďte si život sušenkami, které vás nevysosají – ale naopak vám dodají energii.
|
Všechny ingredience rozmíchejte v míse. Vznikne těsto, které lžící nebo rukama vytvarujte do kulatých placiček. Cookies pečte zhruba 25 minut na 180 °C.
3. Matcha vánoční cukroví
Máte už dost tučného nezdravého cukroví? Vyzkoušejte matcha čokoládové čtverečky od Aleny Podolníkové z blogu Hodně domácí s celozrnnou moukou, slazené kokosovým cukrem. Nebo se inspirujte na jejím Instagramu dalšími zdravými recepty.
|
Mouku, máslo, cukr, sůl a matchu zpracujte na vále v těsto. Zabalte do fólie a dejte přes noc do lednice. Druhý den vyválejte asi 2 až 3mm vysokou placku a vykrajujte čtverečky. Pečte na 180°C cca 10 až 12 minut. Naplňte džemem a namočte v horké čokoládě.
Nakupte kvalitní a originální matcha čaj té nejvyšší kvality: