Máme alkohol pod kontrolou – nebo ovládá on nás? Jak moc popíjení formuje naši náladu, přátelské vazby či volný čas? Tyhle otázky nám pokládá Suchej únor, k němuž se loni připojilo téměř 9 % dospělých v Česku.
Podle studií se přes 1 milion Čechů pohybuje za hranou rizikového pití a jsme třetí na světě v konzumaci čistého lihu, kterého na hlavu ročně připadá neuvěřitelných 14,4 litru. „V podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci s adiktologem,“ shrnuje Prof. Michal Miovský z adiktologické kliniky VFN v Praze.
Únor, pro očistu stvořený
Vzdát se na čtyři týdny poobědového pivka či večerní oddychové sklenky může být pro jednoho hračka, pro druhé výzva. Zlepšení zdravotního stavu ale i po krátkodobé abstinenci můžete pocítit na vlastní kůži. Odezvy z minulých ročníků Suchýho února například potvrdily, že až 58 % „sušičům“ se po měsíci abstinence zlepšil spánek.
Suchej únor si také vybral pro detoxikaci velmi příhodný měsíc. Dobře navazuje na tradici 40denních předvelikonočních půstů, kdy se jedlo střídmě, bez masa a také se vynechával alkohol.
Nevynechejte hořkost ani kyselinku
Nealkoholický pitný režim se nemusí sestávat jen z čisté vody, čajů a slazených limonád. Právě při vynechání fermentovaných a kvašených nápojů, jakými jsou pivo či víno, mohou našim jazykům komplexnější nahořklé či nakyslé chutě chybět.
Sestavili jsme proto „suchoúnorový“ nápojový lístek ze superpotravin a superšťáv, kterým se můžete odměnit a dodat zimou vysílenému tělu novou energii a zapojit do pitného režimu všechny druhy chutí:
K snídani: panáka „zelené“
Ospalá únorová rána nejlépe odstartují zelené potraviny a šťávy. K snídani si připijte šťávou z mladého ječmene – nebo třeba ozvláštněte svoje smoothie spirulinou. Zelené superpotraviny jsou plné antioxidantů, podporují trávení a nakopnou vaši energii pro přicházející jaro.
Oběd: místo piva mátovou bombu
Místo poobědového ležáku doporučujeme chlorofylovou „bombou“ Phytolife. Ta obsahuje kromě extraktu z listů moruše a vojtěšky také olej z máty peprné, která pomáhá správnému trávení a posiluje kardiovaskulární systém.
Máta svou svěží chutí vyvažuje „zelenou“ nasládlou chuť vojtěšky, i proto nápoj snižuje chuť na nezdravé potraviny, a tedy i na alkohol.
Po večeři: sklenku červených antioxidantů
Do sváteční sklenky si večer místo vína nalijte třeba prémiovou šťávu z BIO arónie, která je stejně jako víno nadupaná antioxidanty a navíc obsahuje nálož vitaminu C. Lze ji pít samotnou jako ostrého panáka, zředit vodou či pro sladší chuť „říznout“ třeba vinným džusem.
Pro klidný a hluboký odpočinek pak doporučujeme čajovou směs Spánek, namíchanou z tradičních bylin, které usnadňují usínání: meduňky, mateřídoušky, šalvěje, heřmánku, třezalky, fenyklu a levandule.
Na zdraví!